McDonald ze smakiem

McDonalds-Coolsingel-by-MEI-Architects-and-Planners_dezeen_468_20

Perforowaną złotą fasadę i kręcone schody zaprojektowała holenderska firma  Mei Architects żeby zastąpić najbrzydszy budynek w Rotterdam. Który możecie zobaczyć na powyższym zdjęciu. Restauracja zlokalizowana na Coolsingel najpopularniejszej ulicy handlowej w mieście jest dwu kondygnacyjną konstrukcją z charakterystyczną złotą elewacją z naniesionymi nań” pikselowymi” zdjęciami. McDonald znajduje się w tym miejscu już od 45 lat jednak dotychczas mieścił się w przeszklonej konstrukcji rodem z lat 60 ubiegłego wieku która pierwotnie mieściła sklep z cygarami. Budynek został uznany przez mieszkańców za najbrzydszy w Rotterdamie dlatego też radzie miasta zależało na jego zburzeniu, lecz McDonald miał miał opłaconą jeszcze 40 letnią dzierżawę tego terenu dlatego też zdecydowano się na stworzenie nowej konstrukcji w tym samym miejscu.  Przed architektami postawiono zaprojektowania nowej restauracji która wtopi się otaczający ją teren. W przeciwieństwie do starego budynku, który został zbudowany na ścianie zabytkowego budynku dawnej poczty, nowy budynek umiejscowiono w centrum chodnika, aby wyglądem bardziej przypominał pawilon. Większość elewacji jest przeszklona zapewniając widok otoczenia przebywającym wewnątrz a przechodniom pozwala zajrzeć do wnętrza w którym od razu w oczy rzucają się białe stalowe, kręcone schody prowadzące na górę gdzie znajdują się stoliki i miejsca do siedzenia. Cześć elewacji która nie jest przeszklona zostało pokryta panelami aluminiowymi perforowanymi w małe serduszka. Wszystkie panele razem tworzą zdjęcie tłumu które ma swój dalszy ciąg na ścianach wewnętrznych.

 

 

 

 

 

 

Reklamy

Restauracja w Paryżu

EP7-restaurant-stephane-malka-designboom00

Francuski architekt i były artysta graffiti  Stephane Malka stworzył projekt restauracji w Paryżu która ma łączyć mityczny wymiar natury z nieustannym rozwojem przestrzeni miejskiej. Jego projekt na EP7 wykorzystuje nieobrobione drewno przygotowane do uprawy  organicznej roślin które mają stworzyć żywą powłokę dla miejskich przestrzenie regeneracyjnych. Architekt rozpoczynał swoją karierę jako agent architekta krajobrazu dlatego wykorzystując olbrzymie plany miasta starał się zrozumieć siłę komunikacyjną formy architektonicznej. Ściany i roślinność stworzone są z sekcji składających się z kwadratowych drewnianych klocków a przeszklenie uzupełnia elewację frontową.

Odbudowa katedry w Nowej Zelandi

dezeen_Critics-back-restoration-of-earthquake-hit-Christchurch-Cathedral_1a

Jeszcze jedne krótki wpisik. Jakiś czas temu pisałem o katedrze uszkodzonej w wyniku trzęsienia ziemi w Nowej Zelandii i zastąpieniu jesj budynkiem tymaczasowym.Więcej iformmacj możecie znaleźdz pod adresem http://wp.me/p2wQA6-1Vy. Duchowni zarządzający ową pafafią zdecydowali iż katedra ma mieć poprzedni wygląd który możecie zobaczyć na zdjęciu powyżej. Rozważają oni trzy możliwości, całkowitą renowację, przebudowę tradycyjnej konstrukcji lub stworzenie całkowicie nowej jednak nawiązującej do historii. Na zdjęciach poniżej możeci zobaczyć dwie z propozycji zaproponowanych przez architektów.

McDonald w Batumi

mcd00

W szybko rozwijającym się mieście nad morzem czarnym Batumi w Gruzji, lokalny architekt Giorgi Khmaladze zaprojektował szklaną, składającą się z wielu  faset formę, uzupełnioną wewnętrznym ogrodem. Powłoka o eleganckim kształcie wspornikowo unosi się nad zwyczajną miejską zabudową i mieści w sobie stację paliw i McDonalda.Budynek otwiera się na ulicę a zadaszenie wyłożone nie przezroczystymi płytkami osłania stację paliw jednocześnie ukrywając wewnętrzny ogród który otacza restaurację znajdującą się z drugiej strony.

Bloki w Londynie

dezeen_Three-Foster-and-Partners-buildings-planned-for-London_ss_1

Trzy mieszkalne wieże zaprojektowane przez Foster + Partners nad brzegiem w centrum Londynu dostały zielone światło przez władze. Wieże są częścią większego projektu o zróżnicowanym wykorzystaniu prowadzonym przez St James Group na Albert Embankment terenie rozciągającym się na południowym brzegu Tamizy w pobliżu mostu Lambeth. Budynki o zróżnicowanej wysokości od 15 do 27 kondygnacji będą zawierać 253 apartamenty, bar, salę gimnastyczną i basen dla mieszkańców jak również restauracje i biura. Najmniejsza wieża będzie umiejscowiona z tyły pomiędzy wyższymi. Wartość projektu odbudowy Nine Elms szacuje się na 15 milionów funtów i składa się na niego plan budowy 16.000 nowym mieszkań na obszarze 195 hektarów.

Centrum sportowe w Holandii

dezeen_Sportplaza-Mercator-by-VenhoevenCS_ss_1

Centrum rozrywkowe w Amsterdamie zaprojektowane przez holenderskich architektów VenhoevenCS ma przypominać twierdzę pokrytą roślinnością. Centrum sportowe Mercator jest zlokalizowany przy wejściu do parku  w sąsiedztwie De Baarsjes. Architekci pragnęli  by budynek wpasował się w otoczenie dlatego też dodali kamuflaż w postaci elewacji pokrytej kwiatami i krzakami. Pod „zielonymi” ścianami trzy piętrowy budynek zawiera basen, saunę, klub fitness ale również salę na różnego rodzaju wydarzenia, restaurację, kawiarnię i żłobek, z tyłu natomiast znajduje się zewnętrzny basen. Okna znajdujące się pomiędzy roślinnością mają przyciemniane szyby by ograniczyć widoczność na wewnętrzny basen, głównym źródłem naturalnego oświetlenia są świetliki dachowe.

Apartamentowiec w Londynie

dezeen_Canaletto-by-UNStudio_1sq

Duńska firma UNStudio opublikowała właśnie zdjęcia ich pierwszego projektu w Wielkiej Brytanii, 30 piętrowej wieży na londyńskiej City Road. Wieża nazwana Canaletto została zaprojektowana jako jako zakrzywiona forma składająca się ze stali i szkła która dzieli się na trzy części składające się z pięciu pięter. Każda z części ma stanowić osobne sąsiedztwo w niebie z tarasami które oferują widok na Londyn. Budynek składa się z 190 apartamentów, siłowni, basenu, prywatnego kina, restauracji i klubu dla mieszkańców. Ukończenie budowy planowane jest na 2015 r.